Image description

FILM, WHISKY OG CHOKOLADE: Konsulen fra Bordeaux

  • Det jødiske hus, Krystalgade 12 1172 København K, Kl. 19:00
  • Pris: 60kr.

"Konsulen fra Bordeaux"

30.000 mennesker reddet fra Hitler
En ukendt historie om Aristides de Sousa Mendes, den portugisiske konsul i Bordeaux.
Med visning af filmen starter vi fejringen af 70 året for redningen af de danske jøder.

Mød filmens producent Joao Correa som kommer specielt til filmvisningen samt tidl. Journalist ved Weekendavisen & Politiken Jørgen V. Larsen, der har speciale i Portugals historie og tiden med Salazar.

Konsulen fra Bordeaux
Jørgen V. Larsen skriver bl.a.:

Aristides de Sousa Mendes var portugisisk generalkonsul i Bordeaux, da Anden Verdenskrig brød ud. På flugt for de fremrykkende tyske tropper strømmede tusinder og tusinder af flygtninge fra Tyskland, Østrig, Belgien og Polen til Sydfrankrig, i håb om at de herfra kunne komme videre til det neutrale Portugal og derfra sejle eller flyve til USA, Cuba eller Brasilien.

Portugals fascistoide diktator, Salazar, havde imidlertid forbudt alle sine diplomater at udstede visum til flygtninge.

Ene af alle Portugals diplomater besluttede Sousa Mendes at lade hånt om Salazars ordre. I tre kaotiske, højdramatiske dage i sommeren 1940 udstedte han visum til ca. 30.000 flygtninge, heraf ca. 10.000 jøder. Der ville have ventet dem en grufuld skæbne, hvis ikke Sousa Mendes havde vist en sjælden civilcourage. Kun få af dem blev krigen over i Portugal, det overvældende flertal undslap til lande på den anden side Atlanten.

Som straf for sin tjenesteforsømmelse blev Sousa Mendes afskediget af en rasende Salazar, han og hans talrige familie (14 børn!) blev dømt til et liv i fattigdom. Sousa Mendes døde få år efter krigen, forarmet, nedbrudt på sjæl og legeme, svigtet af næsten alle.

Filmen havde verdenspremiere i Bruxelles i juni 2011 med indledning af bl.a. Jose - Manuel Barroso, EU's præsident. Sidenhen har den været vist i Tel Aviv, Paris, Warszawa, og flere andre store europæiske byer med tilstedeværelse af statsledere.

Filmen vises med engelske undertekster.

 Efter filmen byder vi på whisky, kaffe & chokolade.
  Alle er velkomne.
 Tilmelding er denne gang nødvendig,  send mail til jewishculture@gmail.com


 Tid: Torsdag d. 11. april kl. 19
 Sted: Det Jødiske Hus, Krystalgade 12, 1172 København K
 Pris: 60 kr.

Følg os på hjemmesiden www.jewishculture.dk samt på Facebook 

Det jødiske hus, Krystalgade 12 1172 København K